Ramkhamhaeng 140 House
owner
K.Thanabhorn and K.Veerapol
completed
2016
location
Bangkok, Thailand
area
530 sq.m.

This house is designed for a family with one child and one elderly members. The site faces a small lake, with existing large shading trees. The brief includes one play room and universal design for the elderly.

 

From the environmental analysis, the house receives abundant wind from the lake front street but not much shading from adjacent neighbor houses. Therefore, the main living area, which is to be mostly naturally ventilated during daytime, is oriented north-south with offset distance from the lake to allow for wind flow, while also is flanked with two wings on both ends to provide shading from the east and west. The east and west-facing masses contains spaces which are not regularly used or are used mainly at night time. These are located based on orientation, to reduce the solar radiation. The house form is punched to allow for wind to entry and exit.  Extra porous shading layer is added to the east and west-facing skin for better solar control.

 

A reflecting pond is located on the windward side with green wall, to reduce incoming wind temperature to the main living area through evaporative cooling.

 

GD services:

- Architectural design

- Interior design

 

 


icon-site

open space ratio 44%
green area ratio 34%


ไอคอนเขตร้อนการออกแบบ

courtyard
evaporative cooling
natural ventilation

ไอคอนวัสดุ

composite wood
combined concrete - steel structure

ไอคอนน้ำ

indoor savings -
indoor savings -


ไอคอนพลังงาน

kWh/sq.m. -
annual savings -
w / passive design -